Kliniğimizden Resimler


Kliniğimizin diğer resimlerini görmek için tıklayınız ...
Ayın Konusu

Online Randevu

AĞIZ BAKIMI

Ağız ve diş sağlığı; Beslenme, Konuşma ve Estetik açıdan önem taşır.
Ağız ve diş sağlığı bozulan kişi yiyecekleri yeterince öğütemez, konuşurken sesleri çıkarmakta zorlanır ve ( kaybedilen dişlerin yerine göre) estetik olarak hiç hoş olmayan bir görünüm söz konusu olur. Bu nedenle sistemli ve yeterli bir ağız - diş bakımı gereklidir. Ağız bakımında en önemli görev kişinin kendisine düşmektedir. Yeterli zaman ayırarak, sistemli bir şekilde yapılan bakım ile birçok sorunun oluşmasını engelleyebilirsiniz.
Biz diş hekimlerine düşen görev ise 6 ayda bir yapılan kontrollerle yapılan bakımı denetlemek, gözden kaçan - ihmal edilen - bölgeleri izleyip temizlemektir. Günümüzde, çağdaş ülkelerde Tedavi edici hekimliğin yerini Koruyucu hekimlik almıştır. Özellikle dişhekimliği gibi mecbur olunmadıkça gitmekten kaçınılan, ancak son ana gelindiğinde de sevimsiz ve pahalı bir yığın tedavi gerektiren bir dalda, Koruyucu - Önleyici hekimliğin ne denli faydalı ve başarılı olacağı ortadadır. Yani :Dişleriniz sizi diş hekimine gitmek zorunda bırakmadan, siz dişlerinizi bakıma götürmelisiniz.
Ağız bakımında neler, nasıl kullanılmalıdır?

1. Diş fırçası : İyi bir diş fırçası baş kısmı kısa, düz saplı ve orta sert naylon kıllardan üretilmiş olmalıdır. Elektrikli diş fırçalarının dişleri daha iyi fırçaladığı söylemek doğru olmaz.

2. Diş macunu : Diş fırçasının mekanik fırçalamasının etkisini arttırır. Burada çok sık sorulan bir soruya da cevap vermek gerekiyor.Bize göre "En iyi" ya da "İdeal" bir diş macunu yoktur.En iyi diş macunu size diş fırçalamayı bir zevk haline getiren,tadı ve kokusu hoşunuza giden diş macunudur.Ancak zaman zaman diş macununuzu değiştirmeniz devamlı aynı aşındırıcı maddeye maruz kalmanızı önleyecektir.

3. Diş ipleri : Diş fırçasının tam temizleyemediği diş ara yüzeylerini temizlemekte kullanılır.

4.Ağız gargaraları : İçerdikleri maddelere göre ağızda (özellikle fırçanın ulaşamadığı yerlerde) bulunan mikroorganizmaların aktivasyonunu engeller, ağızda mevcut bakteri sayısını azaltır ve buna bağlı olarak ağız kokusunu ortadan kaldırırlar.Ancak unutmayın ağzı çalkalamak,bakteri plağını yerinden oynatmaz. Ağız gargaraları diş fırçalamanın ve diş ipi kullanımının yerini tutamaz, sadece artı bir koruma ve bakım yöntemidir.

5. Diş arası fırçaları: Diş araları ile köprü altlarını temizlemekte kullanılan özel yapılı fırçalardır.


Gelişen diş hekimliği ile birlikte ağız diş bakım ürünleri de her geçen gün gelişme göstermektedir. Diş ve ağız bakımında kullanılan diş fırçaları ve diş macunları da bu paralelde geliştirilmektedir. Günümüzde çok geniş bir yelpazede satışa sunulan bu ürünlerin kullanımı için diş hekiminin tavsiyesi alınmalıdır.        

Seçilecek ürünü kullanırken de uygulanacak teknik ürünlerinden maximum etkinlikte yararlanılabilmesi için önem kazanmaktadır. Dişlerinizi günde en az iki kez, mümkünse üç kez dikkatli bir şekilde fırçalamamız gerekmektedir. Hekim tavsiyesi ile alınan diş fırçası 3 aylık periodlarla yenilenmelidir. Dişeti hastalığı bulunmayan bireylerde orta sertlikte diş fırçalarının kullanılması önerilir. Ancak diş etlerinin özel bakımı gereken durumlarda hekim tavsiyesi ile daha yumuşak fırçalar kullanılabilir. Dişler kesinlikle ileri geri hareketlerle fırçalanmamalıdır. Diş üzerinde dairesel hareketler ile fırçalama işlemi yapılır. Dişler fırçalanırken, diş fırçanız kuru olmalı ve üzerine mercimek tanesi kadar macun koymak yeterli olmaktadır. Yaygın olarak fırça ıslatılarak yapılan işlemde fırça kılları yumuşadığı için temizlik tam olmamaktadır.
    
Fırçalama tekniği ise; diş etinden 45 derecelik açı ile dairesel hareketler uygulanarak alt ve üst dişlerin ön ve arka yüzeyleri iyice temizlenmeli. Çiğnemeyi ve kesici yüzeyler ise ileri geri hareketlerle fırçalanmalıdır.  İyi bir fırçalamanın süresi 3-4 dakikadır. Tüm diş yüzeylerinin fırçalanması gerekmektedir. Diş fırçalanırken çok bastırılmamalı, bu tür aşırı kuvvet uygulanımı ya da çok sert fırçalar dişlerde aşınmalara yol açmaktadır.  Diş fırçası ve macunu ana temizlik malzemesi olmakla birlikte yine diş hekiminize danışarak ek ürünlerde kullanılmalıdır.                                                                     

DİŞ MACUNLARI

Dentindent - Diş macunu   Günümüzde diş macunları değişik özelliklerinden ötürü büyük değişiklikler göstermektedir. İçerdikleri maddelerden dolayı beyazlatma ajanlarından,diş çürüklerine karşı faktör içerdiğini iddia edenlere, ekstra koruma özelliği olanlara, ağız kokusunu giderdiğini, diş eti  çekilmesine engel olmasına kadar bir çok  diş macunu reklamlarda ve marketlerde tüketiciye sunulmuştur. Diş macunu üretici firmalarının Pazar payını artırma endişelerinden kaynaklanan ve reklamlarda tüketiciye mucizevi formüller olarak sunulan bu preparatlar tam gerçeği yansıtmamaktadır.

            Diş macunu yapısını oluşturan partiküllerin gren yapısının büyüklüğü ve miktarı diş fırçalama sırasında diş yüzeyindeki aşınma ile doğru orantılıdır. Mümkün olduğunca aşındırıcı özelliği yüksek olan ekstra beyazlattığı iddia edilen diş macunlarından uzak durmak gereklidir.     

            Son yıllarda diş macunlarının içeriğine flour,mentol,sodyum flourıd,vb. eklenerek etkileri artırılmaya çalışılmıştır.Çocuklara yönelik diş macunları,hassas diş ve dişetleri için diş macunları,ağız kuruluğunu engellemeye yönelik diş macunları,ağız kokusunu azaltmaya yönelik diş macunları,sigara içenlere yönelik diş macunları,tartar oluşumunu engellediği iddia edilen diş macunları vb. tüketicilerin kullanımı için üretilmektedir.
      
            Dişhekiminin ağız ve diş sağlığınıza uygun önereceği diş macunu seçilmelidir. 

DİŞ  FIRÇALARI

Dentindent - Diş FırçasıTarihçesi: Bakteri plağı oluşumunun engellenmesi,ağız içi ortamın gerek koku gerekse ağız içi mukozanın olumsuz bakteri florasından korunması için, gülümsemenin etkisini artıran beyaz dişler ve kokusuz bir nefes için mekanik temizliği sağlayacak bir aparata duyulan ihtiyaç yüzlerce yıl önce de kabul edilmiştir. Nihai olarak 1600 lü yılların başlarında Çin de ilk diş fırçasının kullanıldığına dair bulgulara rastlanılmış ve yaklaşık 400 yıl boyunca diş fırçalarının ana şeklinde belirgin değişiklik olmamıştır. Modern anlamda diş fırçasının dışında değişik bitki ve ağaç dallarının liflerinden de yararlanılmış tarih boyunca dişlerin temizliği konusunda farklı yöntemler denenmiştir. Gerek diş fırçasını oluşturan kıllar gerekse kılların tutunmasına ve tutmaya yarayan sap yıllar içinde değişik maddelerden denenmiş ve günümüzdeki şeklini almıştır.


Diş Fırçası Seçimi:

 Diş fırçası sapının özellikleri kişisel bir konudur.Diş Fırçası sapı ele oturmalı kavraması kolay olmalıdır.Diş fırçası sapı düz ve açılı olabilir. Düz saplı olanlar daha yaygın ve tercih edilenlerdir. Fırça sapı ile kıllarının tutunduğu uç kısmın arasının açılı olması alt dişlerin iç yüzeylerine daha kolay ulaşılmasını sağlar.

Bir çok hasta için :

Kısa uçlu aynı sırada düz dizimli yuvarlatılmış kıllı yumuşak ve orta sertlikte kıllı 3 veya 4 sıra demetli fırçalar daha uygundur.Hastanın kolay kullanmasını sağlayacak arka ve geri bölgelere rahatlıkla ulaşan orta sertlikte kıl yapısına sahip, fırça uç kılları yuvarlatılmış  fırçalar tavsiye edilmektedir. İnsanların aynı fırçayı uzun süre   kullanımını engellemek için kullanıldıkça renk değiştiren fırça kılları da tercih konusudur.

Diş Fırçası Seçimi İçin:  

  • Fırça sapıyla uç kısmındaki açı dişlerin arka bölgelerine rahat ulaşmayı sağlamalı
  • Fırçanın sapı kişinin eline rahatça oturabilmeli
  • Fırçanın büyüklüğü kişiye ve yaşa göre seçilmelidir.
  • Diş hekiminin muayenesi sonucu önerilen diş fırçası öncelikle tercih edilmelidir.
  • Fırça ucunun büyüklüğü kişiye ve yaşa göre seçilmelidir.
  • Fırça ucu kılları yapı olarak artıkların temizlenmesine olanak vermelidir.
  • Fırça ucu kılları orta sertlikte olmalıdır.
  • Fırça ucu kılları yuvarlaklaştırılmış olmalıdır.
  • Elektrikli diş fırçası seçimi Dişhekimi tavsiyesi ile belirlenmelidir.

            Diş hekiminizin tavsiyesi ile diş fırçası ve macununa ek olarak bu malzemelerle temizlenemeyen bölgeleri temizleyebilmek için diğer temizleme maddeleri kullanılmaktadır. Diş ipleri ise bunlar arasında en sık kullanılan malzemedir.

Dentindent - Diş ipiDiş fırçası ile temizlenemeyen bölgelerde dişlerin ara yüzlerinde diş ipi kullanımı gerekmektedir. Yine sabit köprülerin gövde altları için özel diş ipleri üretilmiştir. Bu ürünler ağız bakımında önemli rol oynamaktadır. Dolgu ve protez dişlerin ara yüzleri özellikle diş ipi kullanılarak mutlaka temizlenmelidir. Bu tür ortamlarda yiyecek birikimi ve diştaşı oluşumu artmakta ve dolgu altı çürüklerine diş eti rahatsızlıklarına yol açmaktadır.
       
            Diş ipleri her iki elin baş parmakları veya işaret parmakları arasında gergin tutularak dişlerin arasına girilip, temizlenmesi şeklinde uygulanır. Köprü gövdelerinde ise gövde altına girebilecek şekilde üretilmiş iplerle gövdenin altı temizlenir.
       
            Bu tür ürünlerle yapılan temizliğin yanı sıra 6 aylık periodik hekim kontrolleri mutlaka  yaptırılmalıdır.

Diş Fırçalama nasıl yapılır?

diş fırçalama nasıl yapılır ?Diş fırçası diş etine bakacak şekilde 45 derece açı ile tutularak fırçanın hem dişeti  hem de dişe değmesi sağlanarak fırçalama gerçekleştirilir.

 

 

diş fırçalama nasıl yapılır ?Bu açı diş fırçasının diş aralarına  daha rahat ulaşmasına yardımcı olacaktır.

 


diş fırçalama nasıl yapılır ?Alt ve üst çenedeki dişler ayrı ayrı fırçalanır..

           



diş fırçalama nasıl yapılır ?Fırçalama işlemi bir çenedeki dişlerin ön yüzeylerinden başlar daha sonra iç yüzeye geçilir. Sonra karşıt çene aynı şekilde fırçalandıktan sonra dişlerin çiğneyici yüzeyleri ileri  geri  hareketlerle fırçalanır.

 


Site içeriğinde bulunan bilgiler destek sağlamak içindir. Hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi, tanı ve teşhis koyması yerine geçmez.
ADRES : Mimar Sinan Mahallesi. Mimar Sinan Caddesi. Akkon Sitesi A 12 Blok No:17 Çekmeköy Istanbul
TEL : 0216 641 11 21 E - Mail:
info@dentindent.net

DESIGNED BY U HARMANCIOĞLU